Megnyílt a cirkuszkönyvtár

2023.11.13.
Megnyílt a cirkuszkönyvtár
A tudomány világnapja alkalmából megrendezett második cirkuszi könyvünnepen megnyitotta kapuit a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum cirkuszművészeti könyvtára, melynek létrehozásában az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézete jelentős szerepet vállalt.
 
Az ünnepi könyvtáravatón Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatójának köszöntője és Prof. Dr. Kiszl Péter egyetemi tanár, az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet igazgatója megnyitója után a nemzeti színű szalagot Joó Emesével, a Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum vezetőjével együtt vágták át.
 
Az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézete 2019 óta szorosan együttműködik a Nemzeti Cirkuszművészeti Központtal annak érdekében, hogy minél többen megismerhessék az ott zajló tudományos munkát. Ennek részeként közös, kihelyezett órákat tartanak a hallgatóknak és intenzív kutatási tevékenységet folytatnak, amelynek eredményeit magyar és nemzetközi konferenciákon és tudományos publikációkban is prezentálják. Az intézmények közötti kooperáció fontos pillére a folyamatos szakértői konzultáció és a szakmai gyakorlatok lebonyolítása, ahogy a könyvtáros munkaerőutánpótlás biztosítása is.
 
A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ cinkotai telephelye (1172 Budapest, Rákosliget, Vidor utca 10.) a következő időszakban tovább bővül levéltárral, kosztümtárral, múzeumi raktárral. A cirkuszművészeti könyvtár bárki számára ingyenesen látogatható hétfőnként 12-16 óra, keddenként pedig 10-14 óra között.

Sajtóhír a Fővárosi Nagycirkusz honlapján:
https://fnc.hu/cirkuszmuveszeti-szakkonyvtar-nyilt-budapesten

A szakmai együttműködés összefoglalása:
https://konyvtartudomany.elte.hu/cirkusz

Cirkuszművészet adatbázisokban - friss nemzetközi tanulmányunk:
https://lis.elte.hu/content/cirkuszmuveszet-adatbazisokban-art-libraries-journal.t.37004

Korábbi híreink:
https://www.btk.elte.hu/content/egyutt-a-cirkuszmuveszet-fejleszteseert.t.6892
https://www.btk.elte.hu/content/konyvunnep-a-fovarosi-nagycirkuszban.t.7580

Videó az eseményről:
https://www.facebook.com/nagycirkusz/videos/812394507351830

Meghívó és program:
https://photos.app.goo.gl/PKtYrb5ogEFkdv9e6

Fotók (Urbán Ádám):
https://photos.app.goo.gl/YveTobVLMqg6MpbQ6