Vendégségben a Ráday Könyvtárban

2024.05.07.
Vendégségben a Ráday Könyvtárban
2024. április 8-án BA II. éves, könyvtörténet-specializációs diákjaink ellátogattak a 2019-es tűzvész után újranyílt Ráday Könyvtárba, amely – a Ráday Gyűjtemény részeként – nemzeti emlékhely. Az olvasószolgálatnál volt diákunkkal, Kovácsné Zelenák Sárával találkoztunk, majd pedig Bíró Gyöngyi régikönyves szakember egy "könyvtártúra" keretében ismertetett meg bennünket a gyűjtemény történetével, épületével és állományával. A felújított olvasóteremből a tömörraktárba vezetett utunk, végül az ún. RMK-szobán át érkeztünk a reprezentatív, részben eredeti bútorokkal berendezett, id. Lucas Cranach és Mányoki Ádám képeivel ékesített Műemlékkönyvtárba.
Bíró Gyöngyi értő és élvezetes kalauzolása során megtudtuk, hogy hogyan lett a Ráday család eredetileg a péceli kastélyban elhelyezett bibliotékája a Dunamelléki Református Egyházkerület budapesti Teológiai Akadémiájának könyvtárává. Fény derült arra is – amit kutatóként/olvasóként nemigen érzékelünk –, hogy a jelenlegi épület eredetileg nem könyvtári célra épült. A több mint másfélszázezer dokumentumot magába foglaló állomány közel háromnegyede már szerepel az elektronikus katalógusban (Huntéka), és tagjai az Unitasnak is.
A ritkaságbemutató során ízelítőt kaptunk a könyvtár gazdag muzeális anyagából. Nagy élmény volt számunkra, hogy – természetesen az állományvédelmi előírások betartásával – egy részükbe bele is lapozhattunk. Megtekinthettük többek között a gyűjtemény legrégibb ősnyomtatványát, a bizánci teológusból itáliai főpappá lett humanista tudós, Baszileosz Besszárión Adversus calumniatorem Platonis c. művét (Róma, 1469); a Vizsolyi (1590), a Hanaui (1608) és a Váradi Bibliát (1661, ez utóbbit két példányban, eltérő címlapvariánsokkal); a Corpus juris Hungarici első ezen a címen megjelent, egyetemünkön készült kiadását (Nagyszombat, 1696); valamint egy kottás kódextöredékbe kötött Luther-kötetet (Lipcse, 1729). Sőt, láthattuk I. Rákóczi GyörgyDebreceni Ember PálRáday Pál, Ráday Gedeon és Kazinczy Ferenc kézírását is.
 
- A Ráday Könyvtár honlapja [LINK: https://konyvtar.rgy.hu/ ]
- Fényképek a látogatásról galériánkban: https://photos.app.goo.gl/V3S6LuUUofZhdcuX7
(A fotókat Bibor Máté készítette.)